Hvad er fermentering?
Hvor stammer fermentering fra?
Fermentering har længe været en del af menneskets historie. Fermentering er en oldgammel teknik til at konservere fødevarer, der angiveligt stammer fra Asien og strækker sig tilbage til mange tusinder af år før vores tidsregning. Ifølge nogle kilder var det Mongoliets hersker, Djengis Khan, der i 1200-tallet bragte fermenteringsmetoden med sig til Europa.
Hvad sker der når man fermenterer?
Selve fermenteringen dækker over processen, hvor levende mikroorganismer i form af mælkesyrerbakterier og gærceller, omdanner sukkerstofferne i en given råvare til mælkesyre, eddikesyre og kuldioxid. Det sker under iltfri (anaerobe) eller næsten iltfri tilstande. Når man fermenterer en given råvare forlænger man dens holdbarhed samtidig med, at man udvikler smagen, og man undgår herved at råvaren mister smag og næring som eksempelvis ved frysning. Faktisk vil nogle (i hvert fald os hos Hakko) mene, at fermenteringsprocessen ofte giver råvaren en bedre og mere kompleks smag. Fermentering her derfor en af de mest effektive og sikre processer til forarbejdning af fødevarer.
Hvad er det gode ved fermentering?
Der er flere sundhedsmæssige fordele ved at bringe fermenterede råvarer ind i dine måltider. Fermentering øger bl.a. frigivelsen af vitaminer og mineraler, da mælkesyrebakterierne nedbryder plantecellerne i råvarerne, hvilket gør, at vitaminerne nemmere optages i tarmen. Derudover viser nogle studier, at fermenteret mad kan være med til at booste dit immunforsvar. At tilføre sine måltider flere fermenterede råvarer, er også en god måde at få bragt mere umami og power ind i smagsoplevelsen. En stor del af de råvarer vi spiser til daglig, er faktisk allerede fermenterede, her snakker vi eksempelvis kaffe, syrnede mælkeprodukter, soya, øl, vin, cider, ost og mange flere.
Hvordan kan fermentering bruges til at reducere madspild?
Fermentering af madvarer kan være en medhjælpende faktor til at reducere dit madspild. Hvis du ofte oplever, at du ikke altid lige får spist alle de frugter eller grøntsager du ligger i indkøbskurven, kan du undgå at de alle går til spilde ved at fermentere nogle af dem. På den måde kan du undgå at have gamle og "kedelige" frugter eller grøntsager i køleskabet, der alligevel ville være endt i skraldespanden. Derimod får du et smagfuldt lager af fermenterede grøntsager, der kan trækkes på i månedsvis. Her hos Hakko har vi taget fermentering af overskydende frugter og grøntsager til et nyt niveau. Vi har bygget et produktionsanlæg, der gør os i stand til at omdanne stort set alt frasorteret frugt og grønt til nye velsmagende fødevareprodukter.